2020. szeptember 26., szombat

CAMELLIA sinensis-.........kínai teacserje......./1mag/ NÖV.-012 - Jelenlegi ára: 645 Ft


"CAMELLIA sinensis"
Vad típusa Asszámtól Dél-Kínáig megtalálható. Örökzöld cserje, melyet évszázadokon keresztül leveléért ültetvényeken termesztenek. Apró, egyszerű virágai hosszú kocsányon, általában párosával ülnek. Fehér szirmai kerekdedek, porzói élénksárgák. 6m magasra nő, de az ültetvényeken a kényelmes szedése érdekében, alacsonyra metszik és tartják. A növény leveleit fermentálás nélkül zöldteaként fogyasztják.
Fagytűrő.
CAMELLIA
Kamélia, teacserje
A teafélék családjába tartozó (Theaceae) közel 300 fajt számláló nemzetség Kelet-Ázsia hegységeiben őshonos. Tagjai örökzöld cserjék vagy alacsony fák, melyeket díszítő értékük miatt gyakran ültetnek díszkertekbe.
Termesztés:
Ősszel vagy télen ültessük (készen kaphatóakat) és ebben az időszakban is ügyeljük arra, hogy a talaj tápanyagban gazdag és megfelelően nedves legyen. A jó vízelvezetésű, savanyú talajokat kedvekli, árnyékos vagy félárnyékos tenyészhelyet.
HATÓANYAGA
A teacserje legfontosabb összetevői a purinbázisok (2-4%), amelyeknek serkentő hatásuk van a központi idegrendszerre (koffein), de tartalmaz polifenol vegyületeket, amelyek összehúzó hatásúak, fenolsavakat, flanonoidokat és főleg katechint, amelynek antioxidáns tulajdonságai vannak.
Illatát, aromáját a szerves savészterek adják. Színe és fanyar íze a cseranyagoknak és azok átalakulási termékeinek köszönhető. A tealevelek ezenkívül tartalmaznak még ásványi anyagokat (króm, kalcium, magnézium, mangán, vas, réz, cink, fluor), továbbá C-, B2-, D- és K-vitamint.
A legújabb kutatások kimutatták a teában lévő polifenolok antioxidáns tulajdonságainak rákbetegségek megelőzésében játszott szerepét. E vegyületek az urokináz nevű enzim működésének gátlásával fejtik ki hatásukat. A FAO "Tea és egészség" elnevezésű programja foglalkozik a rák, a szív- és érrendszeri betegségek, a szájüregi betegségek és a teafogyasztás közti kapcsolattal.
GYÓGYHATÁSA
Kimutatták, hogy a tealevelek serkentő hatása elsősorban a koffeinhez (2, 5-5, 5%) kötődik. Társvegyülete, a teofilin értágító és vizelethajtó hatású. anioxidáns tulajdonságait a levelekben lévő polifenoloknak köszönheti. A teaivás fontos szerepet játszik a szervezet folyadékháztartásában.
FELHASZNÁLÁSA
A teacserjét hagyományosan belsőleg a hasmenés tüneti kezelésére és serkentő tulajdonságai miatt a kóros soványság leküzdésére alklalmazzák. Kiegészítő szerként a fogyókúráknál is használják a súlyfelesleg "ledolgozásához", mert jó hatással van a vese kiválasztására. Külsőleg fájdalomcsillapítóként és bőrbetegségekre viszketésenyhítőként ajánlott.
FIGYELMEZTETÉS!
Vannak, akik túlságosan érzékenyek a koffein hatására, nekik ajánlott, hgoy délután 5 óra után ne fogyasszanak teát - így elkerülhetik az álmatlansági problémákat. Mindazonáltal a teában 2-3-szor kevesebb koffein van, mint a kávéban, és úgy tartják, hogy ezt jobban elviseli a szervezet. Meg kell jegyezni, hogy a koffein alapú készítmények a doppingtermékek listáján is szerepelnek.
ALKALMAZÁSA
Belsőleg
Kóros lesoványodás (aszténia), súlyfelesleg
Teaforrázat: 1 kávéskanál fekete vagy zöld teát tegyen 1 csésze forrásban lévő vízbe, és 10 percig hagyja ázni. Napi adag 2 csésze.
Kapszula: (150 mg portartalmú): 1 db naponta 2 alkalommal.
Vizes vagy szeszes kivonat: naponta 1 filteres tasak 1 nagy vizespohárban áztatva.
Ha a tünetek nem múlnak el, forduljon orvoshoz!
 
1 ADAG 1 MAGOT TARTALMAZ!
KELLEMES KERTÉSZKEDÉST!
A LÁTOGATÁSOD, SZERETETTEL VÁRLAK MÁSKOR ÉS MÁS TERMÉKEMNÉL IS!
Kérem kattintson a felhasználónevem mellett i+ gombra, vagy az alábbi linkre:
Bemutatkozás, szállítási feltételek:
A rendeléssel egyidejűleg kijelenti, hogy az ott leírtakat elolvasta és elfogadja!  


Jelenlegi ára: 645 Ft
Az aukció vége: 2020-09-26 19:08 .

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése